Fortsätt till huvudinnehåll

UCI BMX Supercross Ängelholm

Något de flesta cyklister säkert missade i helgen var att den tredje deltävlingen i UCI BMX Supercross gick av stapeln på Sibirien BMX Arena i Ängelholm.
Action och fart så det står härliga till!
Vad är då BMX Supercross frågar ni er?
Jo, det är en speciell typ av BMX-spektakel som har en egen världscup med fem olika deltävlingar runt jorden. 
Och i år ser schemat ut på följande sätt:
1. Manchester, England
2. Papendal, Nederländerna
3. Ängelholm, Sverige
4. Santiago del Estero, Argentina
5. Rock Hill, USA

Att Ängelholm är med på den där listan är faktiskt en jättegrej då Sverige är ett pytteland när det kommer till cykling och BMX i synnerhet. Men tack vare hårt arbete har alltså Ängelholm lyckats knipa en plats i den här cirkusen.
Maris "The machine" Strombergs, dubbel guldmedaljör i OS snabbast i första dubbeln.
Det finns en väsentlig skillnad mellan vanlig Race-BMX och BMX-Supercross. Den första är att startkullen måste vara åtta meter hög plus att underlaget på banan är som sandpapper på Supercross. Detta jämfört med Race-BMX där man kör på grusanlagda banor och startkullar på max fem meter. Man kan nästan säga att sanden limmas fast i banan vilket ger en oerhört snabb bana. Som kuriosa kan det ju sägas att när cyklisterna nådde det första hoppet efter starten låg de runt 60km/h. Banan på 400 meter avverkades på dryga 30 sek vilket ger ett snitt på ca 48km/h vilket är oerhört snabbt och ger publiken action så det räcker och blir över. 

Kolla bara på Niek Kimmanns GoProfilm!!



Namn som Barry Nobles, Maris Strombergs, Caroline Buchanan, Sam Willoughby, Alise Post, Liam, Phillips, Felicia Stancil, Stefany Hernandez, Bodi Turner och Niek Kimmann har säkert de flesta av er aldrig hört talas om men det är en skara OS-medaljörer, världsmästare och supermegaprofiler inom BMX och alla var naturligtvis på plats. Sverige representerades av Johan Fransson som kör för Älvsö BMX samt Simon Wanrop som kör för Märsta BMX.
Stefany Hernandez och Mariana Pajon på fredagens träning
Fredagen bestod av träning på banan och för oss som lyckades komma in bakom ridån så blev det mest autografer, diskussioner om material samt bilder. Som tur var för oss som var där så är BMX en liten sport i Sverige vilket gjorde att vi hade fri access (nåväl, vi smet väl kanske in) till hela området där proffsen befann sig.
Favoriten Caroline Buchanan kraschade hårt
Lördagens kval och TT blev inställt på grund av kraftiga vindbyar. När starten går åtta meter upp och det blåser stormbyar är det helt enkelt för osäkert och riskerna för olyckor blir för stora. Men på söndagen hade vinden mojnat och vi bjöds på 20 actionladdade heat där Liam Phillips och Alise Post drog de längsta stråna och vann respektive klass.
Alise Post och Liam Phillips drog de längsta stråna!
Nästa deltävling går i Santiago del Estero i Argentina 5/6 September och kan ses live på Redbulls TV-kanal. 

För mer info, se http://www.uci.ch/bmx/ucievents/2015-bmx-uci-bmx-supercross-world-cup/457808115

Alla bilder tagna av Kristian Andersson, Älvsjö BMX-klubb.

Kommentarer

Magnus A sa…
Jävligt stort att Ängelholm av alla ställen fick tävlingen!

Populära inlägg i den här bloggen

Ikväll smäller det!

Nu är det slut på snusket, speciellt för Atle som har haft en fantastisk vila i vintras ty ikväll så kommer mjölksyran som ett brev på posten. Alltså när posten fortfarande delade ut brev som kom fram.

Rotmos med inslag av lera i solig vårskrud

Lördagen bjöd på ett härligt solsken, Erik hade uppmärksammat detta och bjöd in da gorillaz till en tur söderöver som skulle bjuda på både rötter i överflöd, kaffe inkl fika, solsken, lervälling och många glada miner. Posörhojen fick stå hemma, jag körde naturligtvis helstelt. Nästa gång blir det kanske något annat. Vi körde den klassiska Hellas - Handen (Sörmlandsleden 1 - 5 eller något liknande) och förväntningarna var stora på den sju man stora klungan och jag tror inte att någon blev besviken på varesig väder eller underlag, även fast sommarvärmen höll oss på halster. Till skillnad från de inoljade landsvägsrävarna som kör samma typ av hojar så långt ögat kan nå bjuder stigcyklingen på en mer varierad utrustningsflora. Vårt lilla gäng innehöll en blandning av DH (Sunn Radical), AM (Santa Cruz Blur LT), Hellasvolvo (Commencal Meta 5.5), FS-SS (Salsa Dos Niner) samt helstela 29er's (Singular Swift/Kona Unit/Retrotec Boe Edition) och alla passade stigarna lika bra. Fram till Uddby...

Summering och planering

Nu när året börjar lida mot sitt slut måste ju även jag bladdra lite om 2009 och även om 2010. Som så många andra har jag cyklat mer 2009 än jag gjorde 2008. Jag för ingen statistik men km mätaren samt bensinutgifterna på min bil skvallrar om att jag kommer köra 6 månader längre innan jag behöver serva den jämfört med förra servicen och det borde ju ge ett resultat på ca 50% mer cykelpendlande 2009 jämfört med 2008. Eftersom jag är en snål jäkel kommer jag att försöka minska bilpendlandet lika mycket 2010 såklart. Under 2010 kommer jag att fortsätta med att inte föra statistik på mitt cyklande (förutom på funbeat då lite grafer och pajbitar är kul att titta på samt att jag vill hålla Tobbe bakom mig), jag kommer fortsätta med att inte åka till Göteborg för att mäta pulsnivåer, jag kommer förhoppningsvis att öka mitt racercyklande då jag tycker att det är både skoj och socialt samt åka några gånger till Gesunda och kanske bryta något. Men det enda löfte jag verkligen ska försöka att hål...