
Valet av komponenter baserade jag på lite input från olika människor, pris samt lite väl valda komponenter av Phil på Dr Spoke. Till min glada förvåning hade Phil alla saker inne som krävdes för att färdigställa hjulet.
Flera snälla människor har erbjudit sig att hjälpa till att bygga hjulet och ikväll kommer Viktor att hjälpa mig att få ihop allt. Vi bor ca 500 meter från varandra så det känns lite enklare än att åka till Solna för att få hjälp av Rikard (som även är på Gotland nu).
När hjulet väl är byggt så funderar jag på att ta bort mina gamla pedaler och ersätta dom med ett par Shimano 520 eller någon annan billig variant på clipless. Jag har fått för mig att det är svårare att få in fötterna i ett par pedalkorgar (eller vad det nu kallas) samtidigt som man inte kan frihjula.
Frambromsen behåller jag, åtminstone tills vidare av två anledningar. Den första är att jag inte kan hantera en cykel utan frihjul och den andra är att det är en säkerhetsfeature som kan vara bra att ha i stan om någon unge får för sig att hoppa ut framför cykeln.
Den sista utmaningen är att navet är 120mm och ramen högst troligen är bredare. Gamla ramar (upp till sexdelade grupper) brukar tydligen vara 125mm och nya räserramar 130mm. Nu är det en stålram jag har så jag kan nog dra ihop muttrarna så ramen trycks in lite men ett par brickor att ha mellan navet och ramen kan nog vara bra att ha. Jag har även funderat på att ta isär navet med hjälp av ett par konnycklar och lägga brickorna på insidan så man slipper ha dessa lösa. Frågan är vad som är rekommenderat? Det enklaste är ju att ha lösa brickor mellan ram och nav men det kanske finns någon anledning till varför man inte ska/bör ha det så.
Kommentarer
Den yttre låsmuttern på varje sida är "räfflad" för att greppa i ramen bättre. Om du inte har brickor som också är räfflade så är det bättre att inte ha brickorna mot ramen. Det är väldigt jobbigt att ha ett nav som glider snett i dropouten hela tiden. Det finns dock låsbrickor som har en väldigt aggresiv och genomtänkt räffling som du skulle kunna ha på ytan. (typ www.nord-lock.com, men den sajten var nere just nu. gör en bildsök på nord lock)
Vilket du väljer är nog hugget som stucket, men du borde nog ändå justera om lagerspänningen och fylla på med fett i navet. Nya nav är i princip alltid för hårt spända med för lite fett så konnycklarna kan du ta fram ändå.
PS, vad väger navet?
Får ta med hjulet och fettsprutan till Andreas sen då han har konnycklar, eller så tar jag med mig hjulet när jag kommer och kollar på när ni ska bygga hjul!
Navet väger 236gr, muttrarna 31gr och låsringen 13gr.
Däremot har jag som ambition att bygga ett 20 eller 24ekrat bakhjul till nya hojen, men det är ont om lämpliga navkandidater. fler ekrar än så är onödigt om man har en hög fälg och symmetrisk ekring.
Vad är det för ram du ska använda?
/N
Nypan, du är ju åtminstone ballare än jag. Jag vill mest ha en fixie för att testa hur det är, därav flip/flopnavet så jag kan ha frihjul om jag bara vänder på hjulet. Jag kommer att bygga den på min Miyata 110 från -86 som nu går som singlespeed, och faktiskt är den cykel jag har cyklat mest på i år, överlägset. Om jag gillar det rejält kanske jag köper en riktig trackram nästa år. Mest för att få en lite mindre ram, men det återstår att se.
Hur har hjulbygget gått? Demonstrerar du på torsdag?